Kétszárnyú nyílókapuk

A szárnyaskapuk automatizálásánál fontos szempont a kapu mechanikai stabilitása. A kapu nem akadhat, nem csúszhat a földön, a kapuszárnynak merevnek, a kapupántok rögzítésének pedig erősnek kell lenni. A nyílókapunál a kapuszárnyak befelé nyílnak, nyitásukhoz a szárnyak szélességének megfelelő helyet kell biztosítani. A kapuszárnyak távirányítóval történő irányítását a szárnyaskapu motorok végzik.

A berendezés megfelelő méretű és szilárdságú kapuoszlopra szerelhető fel, a mozgást a kapuszárnyra és az oszlopra rögzített forgáspontok segítségével adja át. A motorok típusának kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni, de közülük meghatározók az alábbiak:
-a kapuszárnyak mérete;
-a kapuszárnyak felfogatási pontjainak helye a tartóoszlopon;
-a kapu tömege;
-a napi használati gyakoriság;
-mekkora a kapu nyílásszöge.

A motorfajta kiválasztásának egyik szempontja, hogy a kapuszárny milyen távolságra van az oszlop élétől. A széles terméskő-, tégla- vagy betonoszlopoknál a kapukat az oszlopok középvonalába szokás beépíteni, s ilyenkor a jelentős síkbeli különbséget többnyire csak csuklókaros motorokkal lehet áthidalni. A keskeny, acélvázas kapuoszlopoknál viszont általában csavarorsós vagy hidraulikus meghajtású motorok a megfelelők.

A szárnyaskapu motorok önzáró kivitelűek, külön zárszerkezetre nincs szükség. A motorok lehetnek végállás-kapcsolós kivitelűek, de vannak ezt nélkülöző típusok is. A kapu zárt állapotában történő mechanikus ütköztetést viszont célszerű kialakítani. Az ilyen megoldásnál az ütközés állítja le a motort. Ha a motor nincs ellátva végállás-kapcsolóval, úgy szükség van a nyitott állapotú ütköztetésre is.