Garázsajtók

Milyen szempontok alapján válasszak garázskaput magamnak?

Az utóbbi időben nagy mértékben nőtt a garázskapuk választéka, méretben, színben, típusban és anyagban egyaránt, így könnyen elveszhetünk a kapuk rengetegében. Ennek ellenére nagyon fontos lenne kiválasztanunk a számunkra tökéletes darabot, mert ha ezt jól megtesszük akár 10-20 évig is velünk lehetnek. Fontos látni, hogy könnyen a garázskapun múlhat a házunk és autónk biztonsága és saját kényelmünk is az automatizálásnak köszönhetően.
 

Garázskapuk fajtái


Három fajta garázskapu típusból tudunk választani: billenőkapuk, szekcionált kapuk és redőnykapuk. A billenőkapuk szerényebb költséggekkel járnak, azonban minőségben és helytakarékosságban is elmaradnak a következő kettőtől. A redőnykapu praktikus megoldás, ha szűk helyre, kis költségvetésből kell garázskaput telepíteni, előnye, hogy színben és mintában teljesen a ház redőnyeihez igazítható, így harmonikus megjelenést kölcsönöz. A szekcionált kapuk pedig egyszerre helytakarékosak és kiváló szigeteléssel rendelkeznek, ez utóbbi főleg akkor kiemelten fontos, ha a garázs a ház részeként épül meg. Garázskapunk ugyanis ez esetben házunk legnagyobb nyílászárója lesz, így kiemelten fontos, hogy csökkentsük a hőveszteséget.

Szekcionált kapuk előnyei


A jó szekcionált garázskapu ideális esetben gondoskodik a család és a ház védelméről, jól szigetel, így megtartja a garázsban lévő hőmérsékletet. De ez még nem minden…
Széles választékból tudunk válogatni, így a ház arculatához tudjuk igazítani, ami egy harmonikus látványt hoz létre a ház összességére vetítve. Egy új technológiának köszönhetően egyedi mintát is kérhet garázskapujára.

A garázskapu mérete


A méretek tervezésekor figyelembe kell vennünk a járművünk méretét és hogy hány autóval szeretnénk beállni a garázsba. Mostanában már megszokottá vált, hogy a garázs részt nem különálló építményben hozzák létre, hanem az épületen belül alakítják ki, így ez is befolyásolja a kapu méretét. Már az építkezéskor fontos eldönteni, hogy milyen típusú kaput szeretnénk majd felszerelni, mert különböző kialakítást igényel a garázs bejáratának nyílása.

 

Melyik garázskapuknak a legjobb a hőszigetelése?


Ha nem különálló garázsunk van, érdemes az egyrétegű kapukat elfelejtenünk, ugyanis a hőszigetelő képessége elhanyagolható. Amennyiben a ház fűtését befolyásolhatja, hogy mennyire hűl le a garázs, javasolt olyan kaput vásárolnunk, mely jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az általunk forgalmazott Alutech garázskapuk Trend kapuk esetén 40 mm-es szendvicspaneleket tartalmaz, Prestige sorozat kapui esetén pedig 45 mm-es panelekből épülnek fel. Emiatt a kapuk hőátbocsátása nagyon alacsony tud lenni. Emellett a felszerelt görgőkonzolok állíthatóak, így az kapulapot a szigeteléshez lehet állítani, aminek köszönhetően benn tartja a meleget.

A garázskapu külső anyaga


A garázskapuk egész nap ki vannak téve különböző környezeti hatásoknak. Nyáron a forró napsütés teszi próbára, télen a mínuszok, illetve a néha napokig tartó esőzések. Ha a kapulap nincs megfelelő anyagokkal kezelve, könnyen felpúposodhat, idő előtt rozsdásodásnak indulhatnak az alkatrészek, ami azt eredményezi, hogy a vártnál hamarabb cserélnünk kellene a kaput. Nálunk éppen ezért kizárólag olyan kapukat találhatnak az érdeklődők, amiket többrétegű speciális bevonattal kezeltek, hogy hosszú évekig megőrizze elegáns megjelenését. Az alkatrészek pedig rozsdamentes acélból készültek, így emiatt sem kell fájnia a fejünknek. Az Alutech kapuk tesztje során a panel 750 órán keresztül van kitéve egy speciális teszt kabinban sós párának, ami 15 év tengerparti, vagy szennyezett ipari környezetnek felel meg.
 

A garázskapuk színe és mintázata


Az Alutech kapuk színe is és mintázata is rendkívüli. Két fő típusból tudunk választani: faerezetes, illetve sima felületű panellel kérhetjük kapunkat. A faerezetesből létezik S-bordás, M-bordás, L-bordás, mikrobordás és kazettás. A sima felületű penelek esetében ez S-bordásra, M-bordásra és L-bordásra szűkül. A színek tekintetében a választék gyakorlatilag végtelen, ugyanis mind a RAL színskála színeit, mind a DB színskála színeit is kérhetik az ügyfelek. Az alapszínek között 9 db található, az alap fa hatású színek között pedig arany tölgyből, sötét tölgyből és cseresznye színekből választhatunk mindenféle felár nélkül. A Prestige kapuk pedig a digitális nyomtatás technológiának köszönhetően bármilyen képet kérhetünk a garázskapunkra.

Biztonsági funkciók, életciklusok, garancia


Ha kisgyerekek vannak a családban akkor különösen fontos, hogy kapunk biztonságos legyen. Garázskapuink felár nélkül tartalmazzák a zuhanás elleni védelmet, illetve számos további biztonsági funkció kérhető, úgy mint az ujjbecsípődés elleni védelem, elnyíródás és szorulás elleni védelem és a kapulap leszakadása elleni védelmet is rugótörés esetén.
Éppen ezért értékes információ lehet a rugó életciklusa, amit számos gyártó nem tűntet fel katalógusaiban. Az Alutech garázskapuk életciklusát 25.000 ciklusra határozták meg, ami napi 4 nyitás-zárással számolva 17 évig tartó garantált működést biztosít.
Ami a garanciát illeti, a penelekre a piacon egyedülálló módon 5 év garanciát biztosítunk, míg a hozzá tartozó kapuvasalatok is 2 évig garanciát élveznek. Ennek csupán egy feltétele van: képzett szakembernek kell telepíteni az egész szerkezetet!
 

A garázskapu vásárlás előtt a következő kérdéseket mindenképp javasoljuk fontolóra venni:

  • milyen ár-érték arányt képvisel az adott garázskapu
  • volt-e már helyszíni felmérésen a cég képviselője
  • milyen mértékű a garancia a termékekre és szolgáltatásokra
  • milyen hazai referenciákkal rendelkezik a beszerelő, illetve a forgalmazó cég
  • milyen magyarországi és nemzetközi minősítésekkel rendelkezik a garázskapu